COOKIES

Tots els llocs web utilitzen galetes.


Què són les galetes?

Les galetes són dades referents a l’usuari d’un lloc web que s’emmagatzemen a l’ordinador de l’usuari i es recupera la informació quan navega en visitar el mateix lloc web.

Hi ha diversos tipus de galetes, segons qui les gestiona i l’equip o el domini des d’on s’enviïn les galetes i es tractin les dades que s’obtinguin, podem saber o distingir entre aquestes:

Galetes pròpies: són les que s’envien a l’equip terminal de l’usuari des d’un equip o domini gestionat pel mateix editor i des del qual es presta el servei sol·licitat per l’usuari.

Galetes de tercers: són les que s’envien a l’equip terminal de l’usuari des d’un equip o domini que no és gestionat per l’editor sinó per una altra entitat que tracta les dades obtingudes a través de les galetes.

En el cas que les galetes s’instal·lin des d’un equip o domini gestionat pel mateix editor, però la informació que es reculli mitjançant aquestes sigui gestionada per un tercer, no es poden considerar com a galetes pròpies.


Tipus de galetes segons el termini de temps que romanen activades:

Segons el termini de temps que romanen activades a l’equip terminal podem distingir:

Galetes de sessió: són un tipus de galetes dissenyades per demanar i emmagatzemar dades mentre l’usuari accedeix a un web. Se solen utilitzar per emmagatzemar informació que només interessa conservar per a la prestació del servei sol·licitat per l’usuari en una sola ocasió (p. ex., una llista de productes adquirits).

Galetes persistents: són un tipus de galetes en les quals les dades segueixen emmagatzemades en el terminal i poden ser accedides i tractades durant un període definit pel responsable de la galeta, que pot anar d’uns minuts a diversos anys.


Tipus de galetes segons la finalitat:

Segons la finalitat per a la qual es tractin les dades obtingudes a través de les galetes, podem distingir entre:

Galetes tècniques: són les que permeten a l’usuari la navegació a través d’un web, plataforma o aplicació i la utilització de les diferents opcions o serveis que en aquesta hi ha com, per exemple, controlar el tràfic i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a parts d’un accés restringit, recordar els elements que integren una comanda, realitzar el procés de compra d’una comanda, realitzar la sol·licitud d’inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació, emmagatzemar continguts per a la difusió de vídeos o so, o compartir continguts a través de les xarxes socials.

Galetes de preferències o personalització: són les que permeten a l’usuari accedir al servei amb algunes característiques de caràcter general predefinides en funció d’una sèrie de criteris en el terminal de l’usuari com, per exemple, l’idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix al servei, la configuració regional des d’on accedeix al servei, etc.

Galetes d’anàlisi o mesurament: són les que permeten al responsable d’aquestes, el seguiment i l’anàlisi del comportament dels usuaris dels llocs web als quals estan vinculades. La informació recollida mitjançant aquest tipus de galetes s’utilitza en el mesurament de l’activitat dels llocs web, aplicació o plataforma i per a l’elaboració de perfils de navegació dels usuaris d’aquests llocs, d’aquestes aplicacions i plataformes, amb la finalitat d’introduir millores en funció de l’anàlisi de les dades d’ús que fan els usuaris del servei.

Galetes publicitàries: són les que permeten la gestió, de la forma més eficaç possible, dels espais publicitaris que, si escau, l’editor hagi inclòs en un web, una aplicació o plataforma des de la qual presta el servei sol·licitat segons criteris com el contingut editat o la freqüència en la qual es mostren els anuncis.

Galetes de publicitat conductual: són les que permeten la gestió, de la forma més eficaç possible, dels espais publicitaris que, si escau, l’editor hagi inclòs en un web, una aplicació o plataforma des de la qual presta el servei sol·licitat. Aquestes galetes emmagatzemen informació del comportament dels usuaris obtinguda a través de l’observació continuada dels seus hàbits de navegació, fet que permet desenvolupar un perfil específic per mostrar publicitat en funció d’aquest.

 


Com desactivar les galetes des del vostre navegador web?

 

Per a això heu de saber que els navegadors permeten blocar, restringir i fins i tot esborrar les galetes. Tots els navegadors tenen una configuració per a això, i podeu fer-ho seguint un dels procediments següents que es detallen a continuació:

 

Aquest web utilitza la informació recopilada a través dels tipus de galetes següents per millorar els continguts i l’ús d’aquest lloc web.